Sunday, December 22, 2019

Back To School !

3:28 PM 0 Comments
Sekejap waktu berlalu
Lagi beberapa hari dah nak masuk tahun 2020
Darwisy dah masuk darjah 2
Damia dah masuk tadika
Darleena meningkat umur ke 3 tahun


Umur pun semakin meningkat
Biasalah dah nak hujung tahun ni
Persiapan nak kembali ke sekolah ni memang dalam budget parents setiap tahun
Nak beg sekolah baru
Nak kasut baru
Nak baju baru
Serba serbi nak baru
Bersyukur sangat sangat dapat sediakan segala kelengkapan anak anak
Alhamdullillah

21hb Dis dah boleh mula beli buku untuk sekolah rendah
Sekolah agama awal bulan 12 dah selesai

Hari 1st day buka kedai buku dah ramai
Semua nak buku yg cukup stok
Tak nak dtg banyak kali


Alhamdullillah
Semoga segala urusan anak anak tahun 2020 dipermudahkan & moga lebih berusaha dari yang sebelumnya

😍😍😍

Tuesday, December 17, 2019

Saya Dah Sunat !

10:59 AM 0 Comments
Kisah nak berkhatan Darwisy ni berlarutan dari tahun lepas 

Alhamdullillah tahun ni, terlaksana juga kisah berkhatan ni
Cadang nya tahun lepas tapi klinik tak nak terima sebab syarat² nya 7 tahun ke atas

Tujuannya supaya anak² dah ready nak berkhatan

Darwisy memang dah ready
Setenang² Darwisy
Masuk je dalam bilik rawatan
Meraung juga
Ha ha ha ha

Fuhh berperang dalam bilik rawatan
Tgk gunting bnyk dalam bekas lagi la keraskan badan..huhuhu..
Pastu sibuk nak tengok doktor buat apa
Alahai alahai anak bujang sorang.


Klinik Penawar Sri Pulai lokasi proses berkhatan Darwisy
Harganya pun tak mahal
RM150.00 sahaja termasuk ubat
Kaedah berkhatan : Jahit

Selesai berkhatan
Dah terdiam seribu bahasa


Selamat dah jadi orang bujang !
Selamat Berpantang Darwisy !
😍😍

Tuesday, November 26, 2019

Resepi Sosej Blackpepper

2:30 PM 0 Comments
Assalamuaalaikum

Kali ni Uyui nak share menu kegemaran anak anak

Kalau Uyui masak ni bertambah tambah nasi diorang ni makan

Resepi Sosej Blackpepper

Bahan bahan

1 ulas Bawang putih hiris
1 biji bawang merah hiris
Sosej hiris serong
1 sudu kecil serbuk Blackpaper



Cara cara masak

1. Goreng sosej yg dah dihiris




2. Tumis bawang putih + bawang merah 
Tambah cukup rasa + secubit garam + 1 sudu kecil serbuk lada hitam

3. Siap tumis, masukkan sosej yang dah digoreng awal awal tadi

4. Ok dah siap !

Makan dengan nasi panas ni memang bertambah tambah nasi

Selamat Menjamu Selera
😍😍😍

Monday, November 18, 2019

Cuci Washer Guna Sabun Kedai Eco Je

10:30 AM 0 Comments
Hai hai hai

Kadang kadang dok rumah pun memang tak tau nak buat apa dah

Nak berjalan pun rasa macam malas je
Kalau dah datang malas nya tu
Memang kaki semua naik atas
Hahahaha

Penyudah nya, Uyui dok terpikir baik cuci washer ni
Nak cuci dengan pencuci mesin dengan sabun Kedai Eco



Dah lama membeli sebenarnya
Tapi ni baru nak guna
Memandangkan takde gangguan baju yang nak dibasuh
Jadi time ni la kan

Tak susah pun
Senang je
Tadah air dalam washer pastu masuk kan je sabun bebola dalam washer

Selepas tu Uyui biarkan dalam 4 jam or 5 jam.mcm tu bagi segala kerak keluar


Kisah selepas 4 jam
Haaaa kau
Bukan main banyak kerak keluar
Tiba tiba rasa rasa bahagia nampak kerak tu
Hahaha


Dah nampak kerak tu
Biarkan je washer tu buat kerje seperti biasa
Sampai settle

So terus hilang murung  seorang suri rumah
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Wednesday, November 13, 2019

Tahniah Mom To Be !

2:00 PM 0 Comments
Opsss bukan Uyui ya
Tapi untuk adik kedua Uyui

Ni surprise note untuk husband nya hari tu

Bakal menjadi ibu pada May2020
Insyaallah

Padahal anak no 2
tapi dipanggil adik, orang kata memang biasa
sebab adik Uyui yang no 2 jauh beza umur nya dengan no 3
agaknya perasan dulu dia la yang adik sampai bila bila
Sekali tengok mak Uyui mabuk mabuk mengandung lagi
hihihihi..

Photo by Pendita Photography

Selamat menjalani tempoh perjalanan yang indah untuk tempoh sepenuhnya menjadi ibu
Semoga semuanya dipermudahkan
Insyaallah
Amin


Monday, November 11, 2019

GUARDIAN MEMPERKENALKAN KOTAK BERTUAH YANG DIILHAMKAN DARI KOREA UNTUK SINGLES DAY 11.11

1:00 AM 0 Comments
GUARDIAN MEMPERKENALKAN KOTAK BERTUAH YANG DIILHAMKAN DARI KOREA UNTUK SINGLES DAY 11.11


Rangkaian produk Botaneco Garden Camellia & Rice Oils Menjadi Antara Barangan Penting Di Dalam Kotak Tuah (Lucky Box) Kesihatan & Kecantikan


Anda rasa bertuah? Guardian Malaysia akan memperkenalkan Kotak Bertuah (Lucky Boxes) yang diilhamkan dari Korea buat pertama kalinya ke seluruh negara pada 11 November bagi meraikan sambutan Singles Day.Ia juga sempena pelancaran rangkaian produk penjagaan rambut dan badan,Botaneco Garden Camellia and Rice Oils yang terbaru.

Apakah Lucky Box?
Kotak bertuah (Lucky Box) ini sangat popular di Korea,Jepun dan China di mana pelanggan harus membayar sejumlah wang untuk menerima nilai yang melebihi dua atau  kali ganda dalam bentuk produk daripada satu peruncit,semuanya dibungkus kemas di dalam sebuah kotak.Para pelanggan sememangnya menanti-nanti pelancaran Lucky Box ini kerana mereka mahukan lebih nilai dan kejutan !

Guardian Lucky Boxes boleh didapati di semua cawangan Guardian pada harga RM50,dengan menawarkan nilai RM100 serta nilai maksimum RM150 yang terdiri daripada produk kesihΓ tan dan kecantikan bersaiz penuh.

Singles Day, pada 11November menjadi hari membeli-belah secara offline dan dalam talian paling besar di dunia.Ia dipilih sebagai tarikh ideal untuk Guardian melancarkan Lucky Boxes yang pertama.



Produk Camellia &Rice Oils Botaneco Baharu Ada Di Dalam Kotak Anda?
Antara barangan yang paling dinantikan di dalam Guardian Lucky Boxes ialah rangkaian produk Camellia & Rice Oils Botaneco Garden yang baharu.Ia terdiri daripada syampoo,perapi,minyak rambut,perawat rambut,buih mandian,losyen badan dan krim tangan yang diilhamkan daripada alam semula jadi.Bukan semua kotak bertuah mempunyai produk ini,jadi pelanggan yang mendapati rangkaian produm ini sememangnya sangat bertuah.

Menurut Pengarah Pemasaran Kesihatan dan Kecantikan South East Asia Guardian Health And Beauty Sdn.Bhd, Cho Do Youn,barisan produk Botenaco Garden yang ekstensif dan mempunyai pelanggan yang setia,menjadikannya ia satu rangkaian Lucky Box yang cukup ideal.

"Botaneco Garden memiliki lebih 50SKU,sekali gus menjadikannya antara rangkaian produk mandian dan penjagaan badan berinspirasikan alam semulajadi yang paling ekstensif di Guardian.Ia sentiasa menjadi produk terlaris kerana dibangunkan untuk memenuhi keperluan penjagaan rambut dan kulit pengguna di Asia.Dihasilkan menggunakan ramuan organik dan disahkan mesra alam (ECO) dengan fomulasi yang bebas daripada bahan kimia berbahaya serta pakej yang boleh dikitar semula.Memandangkan semakin ramai rakyat Malaysia yang mengamalkan gaya hidup mesra alam,produk Botaneco Garden dilihat sesuai dengan keperluan dan gaya hidup mereka."


"Ini merupakan Lucky Box pertama daripada Guardian Malaysia.Kami yakin rangkaian produk baharu datipada Botaneco Garden ini akan menjadi kejutan istimewa di dalam sebahagian yang kotak yang dikeluarkan.Pelanggan akan menerima nilai berganda dan menjadi antara yang pertama untuk mencuba rangkaian produk ini,"jelas Cho.

Rangkaian baharu itu merupakan formulasi unik yang menggabungkan minyak benih Camellia seed oil dari Jepun yang menerima persijilan ECO 100% .Rangkaian produk ini mempunyai minyak bran beras organik dari India yang penuh dengan anti-oksidan untuk memberikan rambut serta kulit yang sihat.

Rangkaian produk itu terdiri daripada syampu, perapi, minyak rambut dan perawat rambut yang membantu menambah baik kondisi rambut rosak dengan lembut,selain meningkatkan kekuatan rambut.Tidak ketinggalan buih mandian,losyen badan dan krim tangan yang melembabkan kulit,sekali gus membantu menjadikan kulit lebih licin,selesa dan lembut.

Rangkaian Organic Camellia & Rice Oils Hair Botaneco Garden Untuk Membaik Pulih Kerosakan Rambut - Bagaimana ia berfungsi

Rangkaian penjagaan rambut empat langkah ini dikhaskan untuk rambut rosak.Diperkayakan dengan Keratin Tumbuhan,yang dapat membantu menambah baik kondisi rambut rosak dan meningkatkan kekuatannya dengan melancarkan kutikel rambut.Memandangkan rambut rosak biasanya kelihatan kering,rangkaian ini mempunyai bahan Panthenol yang membantu menambah baik kilatan rambut.Manakala Vitamin E pula membantu melindungi folikel rambut daripada kerosakan radikal bebas.

Formulasi ini bebas daripada parabens,silikon,pewarna alkohol,minyak mineral,petrolatum,DEA dan lanolin.Jadi pengguna boleh berasa yakin apabila memilih produk kecantikan berasaskan kepada alam semula jadi daripada Botaneco Garden.

Untuk mendapatkan hasil terbaik,gunakannya sebagai satu regim penuh.Mulakan dengan syampu dan perapi,kemudian sapu dengan minyak rambut sebelum dikeringkan untuk mendapatkan rambut yang licin.Perawat rambut pula perlu digunakan seminggu sekali.

"Rangkaian Botaneco Garden Organic Camellia & Rice Oils memang idea untuk mereka yang mempunyai kutikel dan rambut rosak seperti bercabang.Di samping mereka yang mahu meningkatkan kekuatan rambut kerana produk ini dihasilkan untuk menangani dan membantu masalah-masalah yang dihadapi ramai.Ia juga lembut bersama wangian yang mengasyikkan," kata Cho.

Rangkaian Melicinkan Tubuh Botaneco Garden Organic Camellia & Rice Oil Body-Bagaimana ia berfungsi
Rangkaian produk mandian Botaneco Garden Camellia & Rice Oils khas untuk mereka yang mahukan kulit lebih licin kerana ramuan-ramuannya mampu menyegar,mengekalkan tona kulit sihat memulihara keanjalan kulit serta melembab untuk kulit yang lebih licin,lembut dan selesa.Ia didatangkan dalam bentuk buih mandian,losyem badan dan krim tangan.

Ia diperkayakan dengan Keratin Tumbuhan untuk membantu mengekalkan kelembapan dan kelembutan kulit.Penambahan Niacinamide menyumbang kepada kulit yang tiada cela,kuat dan sihat.Anda dicadangkan supaya menggunakan rangkaian penuh produk ini,bermula dengan buih mandian yang difomulasikan bebas daripada pareben dan sabun.Diikuti oleh losyen tangan yang diformulasikan bebas daripada petroluam dan tidak melekit untuk melembab serta melicinkan kulit dengan lembut.

"Pelancaran Botaneco Garden Lucky Box dengan produk yang sesuai untuk rambut rosak dan melicinkan kulit yang anda perlukan dilihat tepat pada masanya serta menawarkan nilai hebat.Dapatkannya untuk kegunaan sendiri atau sebagai hadiah.Ia hadir dalam satu kotak minimalis yang boleh diguna semula.Pergi ke Guardian dan tengok tuah anda !," kata Cho.

Produk-produk rangkaian Botaneco Garden Camellia dan Oils dijual pada harga RM20.70 untuk syampu sesuai untuk rambut rosak (500ml) dan perapi rambut (500ml).Manakala minyak rambut (95ml) berharga RM19.60 dan RM16.50 sebotol untuk perawat rambut (225ml).Rangkaian produk penjagaan badan seperti buih mandian (500ml) ditawarkan pada harga RM20.70 sebotol,losyen badan (400ml) berharga RM16.90 dan krim tangan (60g) RM9.80.Produk-produk ini boleh didapati di kedai dan e-stor Guardian diseluruh negara.

Kotak-kotak Guardian Lucky boleh didapati diseluruh negara pada Singles Day 11/11/2019.Stok adalah terhad,jadi dapatkan segera untuk melihat tuah anda.

Ikuti http://www.instagram.com/mybotanecogarden untuk maklumat lanjut dan kemas kini mengenai Boteneco Garden.

Monday, October 21, 2019

Jom Makan D Laksa Promo !

3:09 PM 0 Comments

D’Laksa 7 Years Anniversary with a special price of RM3.90 only for our signature Asam Laksa on this 25th October 2019 ✨ Enjoy this promotion at all D'Laksa outlets, exclusively for all our beloved customers! ❤ 

Terms & Conditions Apply.



Sunday, September 22, 2019

Crosstitch - 7

3:12 PM 0 Comments
Dikala cuti minggu yang di kuarantin kan akibat anak anak chicken pox

Maka Uyui pun dok sibuk siapkan crosstitch

Akhirnya siap !

Puas hati

Lega

Seronok giler bila dah siap






Ok next Crosstitch please !

Friday, September 20, 2019

Resepi Pancake

11:16 AM 0 Comments
Assalamualaikum

Salam Jumaat
Hari ni Ain nak sharekan resepi Pancake

Permintaan anak anak ni memang payah sikit nak tolak

Mama nya tak tau buat pun boleh jadi gigih nak membuatkan

Sibuk suruh Uyui buatkan pancake untuk sarapan

Resepi Uyui google je
Terjumpa di sini


Bahan bahan nya

1 biji telur
 1 cawan tepung gandum
1 cawan susu fresh milk
 1 sudu kecil tepun penaik
2 sudu besar minyak jagung
 1 sudu besar gula pasir



Cara caranya

Masukkan semua bahan dalam 1 bekas

Gaul sehingga sebati & takde ketul ketul tepung lagi

Pastu korang guna la senduk ke sudip ke janji sampai jadi bulat

Bila tengok biji biji dah timbul timbul kat permukaan pancake tu
Korang terbalik kan je

Yang penting kena guna kuali non stick ya

Yeayyy..
Dah jadi..
Dah macam doryaki doraemon

Dah siap boleh la nak letak strawberry ke
Ikut suka masing masing
Darwisy suka gula lebah & butter kat atas tu

Wajah gembira bila dapat makan
Seronok katanya

Tak kisah la nak janji awak happy

❤️❤️❤️❤️❤️

Thursday, September 12, 2019

Kisah Ikan Cencaru @ Ikan Jacket

1:28 PM 0 Comments
Assalamualaikum

Bila seronok dok siang ikan cencaru ni kat dapur teringat kata kata kakak ipar Uyui & mak mertua Uyui


Mr Macho pernah cakap dengan diorang yang kalau nak cari calon isteri nak cari yang pandai tarik kulit ikan cencaru

Alah alah alah
Mamat sorang ni kan
Tak padan nak pilih juga
tapi pelik beno rasanya

Mr Macho bukan peminat ikan cencaru pun
asal ada lauk dia bedal ke makan

Ngade ngade je waktu kot 


Patutla masak time bercinta dulu 
Uyui pernah siang ikan cencaru depan dia
dia tanya'' boleh tarik ke jacket ikan cencaru tu?''

''Boleh aje kalau nak tarik''
Mr Macho waktu hanya sekadar tengok je
tak de pulak kata apa apa
ecececehhhh...

Rupanya nak tengok Uyui boleh buat ke tak
See the hand lahhh
hahahha

Tapi dah kawin bila nak beli ikan cencaru tu rasa nak makan 
tapi paling malas la nak tarik jacket nya tu..
hihihihi

Tekak nak makan punya pasal
Sanggup Uyui tarik juga

Masak asam pedas letak tomato @ bendi memang 
SUPERB !!!

Wednesday, September 11, 2019

Monday, September 9, 2019

Lirik Lagu I am Neeta - ILUSI

12:49 PM 0 Comments
Assalamualaikum

Penangan Darwisy suka tengok drama Sweet Dreams ni..

Uyui pun jadi suka pulak dengar lagu ni

^_^


Semua rasa sedih
Semua ku takuti

Semua rasa berat dihatiku
Bimbang segala

Anganmu setinggi angkasa
Kuberikan segalanya

Kau hancurkan semuanya

Kau harapkan seperti

Ilusi dalam mimpimu
Hujung jalan ini

Semuanya terhenti

Semua rasa berat dihatiku
Bimbang segala

Anganmu setinggi angkasa
Kuberikan segalanya

Kau hancurkan semuanya

Kau harapkan seperti

Ilusi dalam

Wednesday, September 4, 2019

Resepi : Daging Masak Merah

10:54 AM 0 Comments
Assalamualaikum

Resepi mudah Daging Masak Merah mudah by Mama 3d

^_^


Bahan Bahan 

Daging ( ikut banyak mana korang nak)
Kobis Bunga
Cili Blend (bawang besar + bawang putih + cili kering)
Sos Cili
Daun Sup

Cara Cara

1. Daging direbus dahulu sampai hempuk, jangan hempuk daging guna tukul pulak
hihihi
2. Then korang potong nipi nipis & panjang panjang sekeping
3. Daging yang korang dah potong tadi digoreng sekejap
4. Toskan daging tu
5. Tumis cili yang dh di blend
6. Cili tu dah garing skit, masukkan sos cili
7. Dah sebati, masukkan garam & serbuk cukup rasa & gula
8. Masukkan daging & bunga kobis gaul sehingga sebati
9. Daun sup sebagai hiasan
10. Dah boleh makan, memang menjilat jari sampai bertambah nasi

Selamat Mencuba !

Monday, September 2, 2019

Happy 7th Bezday Muhammad Darwisy Zulkarnain

9:36 PM 0 Comments
Assalamualaikum

Genap hari ni Darwisy 7 tahun
Alhamdullillah membesar dengan sihat dan aktif


Cuma kebetulan bezday kali ni terkena demam chicken pox pulak

Tapi dah demam demam gitu pun ajak mama & papa nya celebrate bezday dia

1st ajak pergi tengok wayang
Nak tengok movie Angry Bird
Nak yang seat besar katanya


So Uyui booking ticket on9 MBO Aeon Dato Oon
Ambik Hall KECIL

Memang super best
Sebab dah macam tengok movie kat rumah, siap boleh baring, telentang, menyiarap semua boleh
Tak mahal pun ticket nya
1 seat tu cuma RM43.00 sahaja


Anak anak dah masuk situ
Tengok movie nya separuh
Yang lebihnya main playground dalam hall tu
Sebab hall KECIL tu memang sesuai untuk kanak kanak,bunyi pun tak kuat sangat & ada playground


Darleena oh Darleena
Pampers dah berat dia malas nak bangun
Tu yang dok baring je

Terus tanya staff MBO ada tak bilik untuk baby tukar diapers
Bila staff MBO kata ada je terus pergi mencari

 Bersih & wangi

 Sangat luas

Kalau papa nya yang tukarkan pampers memang saja main main je anak ank nk

Dah settle tengok wayang
Darwisy sibuk tanya, tak de kek untuk saya potong ke
Ternampak SDS terus je masuk
sebab kat kat situ boleh makan kek & lunch sekali


Kek Pilihan Darwisy
Rainbow Kek sebab dia nak sentiasa gembira
& tak boleh tengok warna warni gitu sebiji mama nya
Hahahaha

Cadangnya Uyui nak amik slice cake sahaja
Sekali Darwisy mintak yang sebiji cake tu
Mula mula macam tak percaya je Darwisy boleh habiskan sebiji tu


Sekelip mata habis ok !
Memang dia nak sangat rainbow cake tu
Alahai anak oh anak
Dah besar dah awak, rasa macam baru je mama lahirkan awak


Dah siap makan, Darwisy ajak pergi kedai Eco, Mr Diy
Katanya nak cari barang
Mama nya lagi la suka dengar nak pergi kedai sebegini
Hahahah

Rupanya Darwisy nak cari alat tulis
Kegemaran dia, memang sentiasa akan akan alat tulis
Layankan bezday boy sehari memang letih
Tapi asalkan Darwisy happy dah ok dah

Alhamdullillah