Tuesday, September 18, 2012

Kisah Sewaktu Nak Bersalin

Assalamualaikum...

Alhamdullillah segalanya sihat sejahtera...
Gadis & baby pun sihat je walaupun Darwish baru je baik demam..
demam sebab berjauhan ngan papa nyer la tu agaknyer..
sbb papa nyer kat sane pun demam jugak..
demam rindu anak beranak la tu agaknyer..
huhuhu...

zeettttt..
setelah 2 minggu lebih menyepi dari update entry..
hari ni Gadis nak update time Gadis nak bersalin hari tu..
agak panjang jugak la entry ni...
time ni pun Darwisy tengah tido..tu yang update entry jap...
^_^

sepatutnyer Gadis due pada 15.09.2012
tapi semuanya kuasa Allah..
segalanya dah tertulis bila Darwish dilahirkan...
^_^

31 Ogos 2012
Tarikh pun hari kemerdekaan kan..so maknenyer memang hari cuti umum kan..
Gadis & family pun plan nak pegi Legoland...
kebetulan mak Gadis dah siap belikan tiket lagi...
kecuali husben Gadis je yang tak dapat ikut biasala tuntutan kerja..lagi pun lepas raya hari tu Gadis memang dah tinggal kat umah family kat JB..
tiket dah beli,so apa lagi kan...berjalan sakan la kat dalam Legoland tu...
sebelum pegi Legoland tu Gadis memang dah rasa sakit-sakit dah tau...
tapi jarak waktu sakit tu dalam setengah jam sekali..
so maknenyer belum time nak bersalin lagi..
dah bagitau kat mak & ayah..diorg macam risau jugak tau sbb kang mane la tau kang terberanak kat Legoland tu..hihihi...
(kalau terberanak untung-untung dapat pas percuma seumur hidup utk Darwish)hihihih
mama nyer berangan lebih...
keluasan Legoland tu je dah 76 ekar..
bayangkanlan betapa jauhnyer berjalan kat dalam tu...
tapi bila dah berjalan kat dalam tu 3 kali Gadis pegi tandas sbb baby mengeras dlm perut lain macam...
tapi Gadis tetap berjalan lagi sampai habis satu Legoland Gadis jelajah...
bukan murah tiketnyer kan...
so memang jalan sampai puas kat dalam tu..
kitorang masuk dari pukul 2.00pm sampai pukul 6.00pm...
Gadis anggap macam bersenam untuk mudahkan proses bersalin je..
hihihi...
penat woooo...
Lepas dah pegi Legoland...ayah ajak pegi JJ Tebrau pulak...
ayah siap tanyer lagi...''ko boleh jalan lagi tak along?''
Gadis jawab boleh aje...name pun berjalan kan..
padahal sakit dah rase semakin dekat..
tapi buat dek je...
hihihi..
tu pun lepas pegi JJ Tebrau ayah siap ajak pegi econsave Taman daya pulak..
Gadis on je..tapi mak Gadis cakap esok la pulak..nnti esok dah takde tpt nak jalan-jalan kalau pegi sekali semua..Gadis pun ok je la..
kononnyer esok dah plak nak berjalan banyak tempat...hihihi....
sekali lain pulak ceritanya...
^_^

01.09.2012
Pukul 6.00am Gadis dah rasa sakit perut memulas-mulas...
mula-mula Gadis ingat nak bersalin tu..
sekali pegi toilet Gadis pun poo poo..
bajet lambat lagi la bersalin..
sebab dah poo poo..hihihi..
bila Gadis dah poo poo, sakit perut tu datang 5 minit sekali...
Gadis relax je lagi sbb maybe false alarm..
sebab lama lagi nak due...
kalau pegi hospital silap-silap kene balik umah semula..
hihihi..
pastu Gadis pantau lagi sakit perut Gadis tu..
makin kerap & tetap sakit nyer..
setiap 5 minit skali Gadis sakit..
berlarutan sampai kol 9.15am..
Gadis terus inform mak & ayah..mak & ayah dah cakap dah jom la pegi hospital...
tapi ayah Gadis sempat jengah ofis kejap...
pastu rupenyer pukul 11am adik Gadis ada interview plak..
sempat bawak dier pegi interview dulu tu..
hihihi...
Gadis pun dah inform husben Gadis...
dier kat sane sempat basuh kete dulu...hiihhi..
yela orang kata anak pertama memang lambat sikit...
tu yang sempat je...

Lepas bawak adik Gadis pegi interview, kami terus pegi Hospital Sultanah Aminah (HSA)..
mula-mula ingat nak pegi hospital Kulai..tapi ada orang cakap baik terus pegi HSA, senang kalau ada apa-apa komplikasi lain..lagi pulak anak pertama kan...
sampai je HSA, Gadis & mak Gadis terus pegi bangunan Kecemasan & Kritikal...
sepatutnyer yang boleh naik tingkat 3 wad bersalin & bilik saringan tu Gadis & suami je, tapi husben Gadis lom bertolak lagi...huhuhu...
Pegi kaunter bagi buku pink kat nurse tu..
pastu masuk bilik saringan...
sebelum tu macam-macam jugak la nurse yang kat kaunter tu tanyer kan..

Bila dah masuk bilik saringan Gadis kene tukar kain pastu baring untuk buat CTG..
biasala..macam-macam alat nurse pasang kat perut...
nak tengok graf..
sbb Gadis bgtau, Gadis dah sakit 5 min skali dalam keadaan tetap...
lepas buat CTG adegan seluk-seluk berlaku..
nasib baik selalu baca kat jenjiran punyer blog, jadi Gadis memang dah get ready dah untuk semua tu..
cuma keadaan secara realiti nyer Gadis baru nak alami...
doktor yang seluk tu doktor perempuan...cara dier pun lembut time seluk..
tapi skali doktor tu seluk...fuhhhh..
sebelum dier seluk tu Gadis dah tarik nafas dulu dah..
jadi bila lepas seluk rase perit sikit je...
huhuhu..
bila doktor dah seluk je, terus doktor cakap bukaan dah 3 cm..InsyaAllah malam ni atau esok pagi awak bersalin...dan awak kene tahan wad ye...huhuhu...
so Gadis pun terus bagitau kat mak Gadis yang Gadis kene tahan wad..
Gadis pun tpon husben Gadis terus...
kelam kabut dier bertolak dari Rawang...
huhuhu...

Mak Gadis bayar deposit & terus buat pendaftaran & terus masuk wad...
pertama kali dalam seumur hidup kene tahan wad...
hiihihi..


Gadis dok wad kelas 3 je..
malas nak mintak sbb sakitnyer sama je kalau dok kelas kedua atau pertama...
layanan nurse kat kelas 3 pun semuanya baik-baik je...
sentiasa pantau keadaan pesakit...
pastu dapat berkenalan ngan ibu mengandung yang lain..
sepanjang duduk wad contraction yang gadis rasa memang tetap setiap 5 minit sekali..
tapi tanda-tanda bersalin samada darah atau air ketuban memang xde..

Sementara nak tunggu husben Gadis sampai mak & family yang teman kan Gadis kat wad..
sedih je..tengok semua husben ada kat sebelah tapi Gadis xde pun..
rase macam nak nangis..tapi tahan je..
huhuhu...
waktu tu dalam hati mintak permudahkan & selamat urusan perjalanan husben Gadis..
risau jugak kan...

Alhamdullillah pukul 6.15pm husben Gadis sampai...
syukur sangat-sangat...
rasa macam risau kat hati kurang sikit bila tengok husben...
maunyer tak risau kan,mane la tau kot-kot terberanak sebelum husben sampai...hihihi..
propa je lebih Gadis ni..hihihi..
Bila malam hospital tak benarkan suami jaga isteri kat wad..
stakat masuk sekejap-sekejap tu ok la..
husben Gadis terpaksa tido dalam kete malam tu..

Pukul 9.00pm husben Gadis tengok Gadis sekejap kat wad..
husben bawakkan air zam-zam untuk Gadis minum...
sambil Gadis minum tu husben dok pegang perot Gadis..pujuk baby sowh keluar cepat..
''anak papa ni keluarla cepat-cepat..papa dah tak sabar dah ni nak jumpa..tapi kalau dah nak keluar tu tunggu  papa ada ngan mama skali tau...''
sayu je waktu tengok husben cakap ngan baby dalam perut...
time tu jugak la sesi maaf-maaf ngan husben...
mula-mula tahan je air mata tu keluar..tapi lama-lama turun jugak air mata tu...
huhuhu...
lepas tu husben terus tido dalam kete kat parking...

02.09.2012
Lepas je husben turun & Gadis pun dah minum air zam-zam..dalam kol 11.00pm waktu contraction Gadis dah bertukar dari 5 minit ke 4 minit skali...
mula-mula ingat tak tetap..
skali bila Gadis pantau contraction nyer tetap...
berlarutan sampai pukul 2.00am..
nurse yang bertugas tu pun asyik perhatikan Gadis je..mane tak muka asyik berkerut tahan sakit..hihii..
skali dalam pukul 3.00am nurse tu datang kat Gadis..
tanyer kat Gadis, bape minit skali Gadis sakit & bila dah sakit lama tak baby mengeras...
Gadis pun jawab la 4 minit skali dah sakit & baby pun mengeras dalam nak dekat seminit...
nurse tu pun cek perut Gadis memang betul...& bila baby mengeras memang dapat rasa kuat contraction nyer..
terus nurse suruh masuk 1 bilik untuk doktor buat seluk lagi...
Gadis pun masuk je la..
kali ni doktor perempuan cina plak yang seluk..
bila doktor seluk still 3cm lagi...
nurse tu pun cakap ngan Gadis, belum boleh pegi labour room lagi sbb masih 3cm & tanda-tanda nak bersalin pun belum ada lagi...nurse bgtau kiter cek lagi skali kol 6.00am nnti..
Gadis pun ok je la..
Gadis pun tido sekejap walaupun sekejap-sekejap rasa sakit...

5.15am
Gadis bangun tido...
still rasa sakit...Gadis pegi mandi siap-siap pagi tu..
sebab mane la tau Gadis kene tolak masuk labour room kan..
lepas Gadis mandi semua, Gadis minum air & makan roti nak bagi badan ada tenaga...
duduk kat katil muka-kejap-kejap berkerut menahan sakit..
nurse yang sama datang kat Gadis skali lagi...
tanya Gadis masih sakit lagi tak..
Gadis cakap sakitnya still sama...
Pukul 05.45am nurse tu seluk Gadis...bila nurse tu dah seluk dier suruh doktor plak yang seluk...
kali ni doktor perempuan melayu plak..
doktor nyer kecik je ala-ala yuna...
bila doktor seluk cek bukaan dah 4cm & siap cakap kat Gadis yang dier dah rasa kepala baby..
fuhhhhh...waktu tu Gadis dah berdebor-debor dah...
bila doktor tu dh cakap mcm tu je terus doktor tu amik alat dier yang macam chopstik tu 2 batang & panjang plak tu terus masuk kat miss V...memula Gadis pun tak tau dier nak buat apa..skali doktor tu bagitau yang dier nak pecahkan air ketuban...
bila doktor masukkan 'chopstik' dan tekan-tekan skali tiba-tiba Gadis rasa macam air keluar tiba-tiba dengan banyaknyer...panas je rasa...
memang banyak la air ketuban...
terus nurse suruh Gadis dok kat kerusi roda..
Gadis pun bgtau nurse tu nak amik hp & nurse pun mintak segala kelengkapan baby yang kiter dh readykan..

Capai je hp terus call husben bgtau yang Gadis nak masuk labour room..
sempat jugak sms mak ayah & adik-adik bgtau nak masuk labour room..

6.00am
Nurse tolak Gadis pegi ke labour room..
sampai je kat labour room nurse yang bertugas kat situ suruh masuk bilik no 13...
bagusnyer labour room kat HSA ni ada bilik-bilik yang berasingan..
so maknenyer ada privasi untuk setiap ibu mengandung yang nak bersalin..

masuk je bilik tu nurse & praktikal nurse pakai macam-macam alat kat perut...
nak buat CTG katenyer...
kejap-kejap tekan perut Gadis...
Gadis dah pesan kat praktikal nurse tu sowh panggil suami tapi tak nampak jugak husben Gadis..

8.00am
Doktor datang kat bilik Gadis untuk cek bukaan...
kali ni doktor perempuan melayu lagi..tapi cara dier seluk, mak aihhh kasar giler rasenyer...tapi x perla Gadis dah bersedia dengan tu semua
tapi baru 6cm bukaan...
doktor bgtau Gadis kalau boleh nak 10cm baru ok..dan jangkaan doktor maybe Gadis akan bersalin petang...
waktu tu Gadis terkejut dengar doktor cakap maybe bersalin petang..dalam hati dah berkata..lama lagi nak tunggu petang ni..
maka waktu tu rasa sakit dah 2 minit skali..
fuhhhh...
tapi waktu tu masih boleh tahan lagi bila sakit tu datang..mulut Gadis mmg sentiasa baca doa mudah bersalin..

Doktor bgtau Gadis yang dier akan bagi ubat tahan sakit..
tapi bergantung pada orang..
kalau ok ngan badan dier akan boleh tahan sakit nyer..kalau mana yang tak boleh tahan akan bertambah sakit ..dengan tak sedar nurse tu dah cucuk ubat tahan sakit kat bhgn belakang Gadis..
Gadis pun tak perasan kat belah mana sebab sakit contraction tu lagi kuat...
sekejap Gadis mengiring ke kiri, sekejap mengiring ke kanan..
Gadis selesa mengiring ke kanan..tiba-tiba nurse tak bagi..alat yang nurse dah letak tak dapat baca jantung baby dengan betul...
so kene mengiring ke kiri sahaja..
bila mengiring ke kiri je sakit yang Gadis rasa semakin kuat dan kerap sampai kan Gadis kencing kat atas katil tu..
sejuk nyer bilik tu jangan cakap la..
Gadis dah mula menahan sakit yang teramat bila contraction tu datang...nurse siap bagi oksigen untuk sedut setiap kali sakit tu datang..kononnyer utk kurangkan sakit..
tapi sakit contraction tu lagi sakit..

9.00am
Gadis tunggu husben Gadis tak jugak masuk-masuk bilik tu..
kalau boleh nak tengok muka husben..
mane tau boleh tenang & kurang rasa sakit tu...
sbb Gadis dah rasa macam nak berak tapi tak kuat..
rupenyer husben Gadis citer, nurse tak panggil pun husben untuk masuk...
husben yang tanyer boleh masuk ke tak..
baru la diorg cakap boleh masuk...
huhuu...

9.30am
Gadis nampak muka husben...
lega sikit rasenyer...
husben terus tenangkan,cium dahi , pegang tangan Gadis & gosokkan belakang badan Gadis bila contraction tu datang...
Tuhan je yang tau waktu sakit tu datang...husben Gadis cakap mulut Gadis ni menggigil menahan sakit..
husben dah risau takut kene sawan ke ape..dier dh get ready je ape2 yang nak sumbat kat mulut Gadis kalau jadi mcm tu...tapi husben tengok ok je..dier relax je..

tapikan bila husben masuk je bilik Gadis kat labour room tu lagi makin kuat sakit nak bersalin..
memang macam rase nak bersalin dah..
agaknyer malam tadi husben dah pesan ngan baby tunggu papa kalau dah nak keluar..hihihi..
rasenyer tak sampai 10 minit husben masuk..Gadis terus menjerit bgtau nurse Gadis dah rase nak terberak sangat dah ni..sbb Gadis mmg dah rase kepala baby yang nak keluar tu tapi masih boleh tahan lagi sbb ikut nurse tu tarik nafas hembus nafas...
tapi nurse tu cek bukaan still 6cm..diorang pun pelik..bukak 6cm dah nak bersalin...huhuhu
kelam kabut nurse tu sediakan semua peralatan yang sepatutnyer..
husben Gadis tetap kat sebelah Gadis..
sepatutnyer husben Gadis kene sign surat nak teman isteri kat labour room..
belom sempat habis baca Gadis dah nak bersalin dah..terus husben campakkan surat tu kat tepi..
dah tak ingat apa dah time tu...

9.45am
Nurse yang sambut Darwish semua dah ready dah time tu..
Gadis mmg dah tak bukak mata dah time tu, Gadis cume dengar suara je time tu...
Gadis dengar suara nurse-nurse ngan husben je waktu tu..
dan Gadis hanya bersedia bila untuk meneran...
memang sekuat hati Gadis pegang besi pemegang kat tepi katil tu...
tapi yang buat lawak nyer..
pegang besi tu ada kat kiri kanan tapi Gadis cuma boleh paut sebelah kanan je, itu pun sbb Gadis sengetkan badan skit...yang sebelah kiri tak boleh paut..husben cakap tangan Gadis pendek..
sempat lagi cakap..last-last nurse tu suruh pautkan kat lengan tangan dier..
agaknyer mesti sakit tangan nurse..hihii..
xpela..dah memang keje dier kot..huhuhu..

Bila push yang pertama x lepas sbb Gadis rasa macam dah tak kuat & rasa haus sangat..
nurse praktikal bagi Gadis minum dulu..

Bila push yang kedua, nurse tu terasa menyesal sangat suruh Gadis push..
sbb cepat sangat..bila Gadis dah push sekuat hati baby tak keluar tapi lapisan miss V Gadis pecah...
Gadis cuma dengar nurse tu mengeluh & cakap tak pe lah..dah takdir dier mcm ni..
tapi sebelum push nurse tu sempat suruh husben Gadis tengok kepala baby dah nak keluar..
Gadis tengah sakit & mamai waktu tu..jadi Gadis cuma dengar suara je..
bila husben Gadis dah tengok kepala baby siap nampak rambut sikit lagi nak kuar, husben lagi semangat nak suruh Gadis push untuk kali ketiga...

Bila push yang ketiga..Gadis cuma dengar suara husben Gadis suruh push..
& nurse pun cakap bila rase contraction awak push sekuat hati awak..
angkat kepala & tengok perut bila push..
Bila contraction datang je..Gadis dah nekad yang Gadis mesti push & keluarkan baby ni..
Gadis pun cakap ngan husben ''sayang..hney nak push ni..''
nurse pun cakap ok ready puan..sebut 1 2 3 pastu puan teran...
husben pun bantu Gadis...
''ok hney..hney selawat..pastu sebut 1 2 3 pastu push sekuat hati yer...sayang caaayang hney sangat-sangat...''
Gadis pun apa lagi...sebut 1 2 3 terannnnnnnnnnnnn sekuat hati...
skali Gadis rasa macam lega sangat-sangat..
rupenyer bila Gadis bukak mata baby dah ada kat dada Gadis..
pastu Gadis dah mamai dan rasa teramatlah letih..
yang Gadis dengar suara husben cakap...
''Alhamdullillah anak papa dah keluarla...ehhhh,anak papa isap jari laaa..comellnyerr anak papa...hney,tengok muka anak kiter macam muka hney laaaa...''
eksited benor husben waktu tu...
sampai nurse tu cakap ..''sabar ye encik,biar kami cuci baby dulu nanti encik boleh pegang yer...''
hihihihi
lahir la Muhammad Darwish Zulkarnain bin Mohamad Suhaimi pada pukul 09.53am..
syukur Alhamdullillah semuanya selamat... 

Sebelum nurse cuci baby..
nurse suruh Gadis sebut dulu jantina baby..
then baru nurse pegi cuci..
husben Gadis dah keluar dari bilik tu..husben cakap ngan Gadis dier pegi cari family Gadis kat bawah sbb hp Gadis & husben kehabisan bateri...
mane tak nyer kat wad tidak dibenarkan caj hp..

Lepas tu bermula sesi menjahit..
huhuhu..
walaupun dah bius tapi tetap rasa sakit sbb miss V Gadis pecah so jahitannyer kene banyak..
memang terasa, & menggigil2 Gadis waktu kene jahit..
bila dah sakit, Gadis sedut bende alah yang nurse bagi tu sampai mamai satu hari kat wad..
Doktor ada tanyer husben sebelum dier jahit...
doktor tanyer ''wife encik ni mesti tak suka makan kari masa mengandung kan''
then husben jawab '' memang pun...dier kurang & tak suka makan kari sangat...''
doktor cakap ''wife mesti suka makan tauhu atau tau fu fa ni,tu sbb miss V lembut mcm tauhu..rapuh dan mudah pecah...''
husben pun mengiyerkan..hihihi..
memang pun suka makan time pregnant..=)

Bila dah sudah jahit semua..
husben masuk balik untuk azan & iqamat Darwisy..
Alhamdullillah Darwisy tak menangis banyak..
menangis pun sikit je pastu bila dukung dier tido...
mase duduk wad pun..baby lain menangis bersahut-sahut..tapi Darwisy buat hal dier je..
tido je sepanjang kat wad...

03.09.2012
Gadis nak mintak discharge...
mula-mula doktor tak bagi sbb malam selepas bersalin tu Gadis demam...
tapi Gadis mintak discharge jugak...last-last doktor tu bagi tapi petang & dengan syarat badan Gadis dah tak demam...
Alhamdullillah bila nurse cek tekanan darah & suhu badan dan ok...
sebelum balik doktor nak cek jahitan & kene seluk lagi sekali sebelum balik umah...
dan semuanya ok...

Lega rasanya bila dapat ballik umah...
^_^


 Gambar Darwish umur seminggu..
^_^

Darwisy genap umur 2 minggu..
^_^

Alhamdullillah lengkap sebuah keluarga...=)
Pelengkap hidup kami Muhammad Darwisy Zulkarnain Bin Mohamad Suhaimi

k laa..
see u olss next entry yer..
^_^

p/s : sedap jugak makan lauk orang berpantang ni...nyummy...^^_

19 comments:

Pen Biru said...

congrats..kena tukar dah title gadis tu :)

mynameismy said...

arghh eksaited nye My bace.... tahniah gadis!!!! baby comel! selamat berpantang.... :)

cane la my nanti... 2 bln je lg... fuhhhh....

erin said...

congrats gadis, btw rawang duduk kat mane? mak mertua sy kat serendah ;p

mama ila said...

hye gadisss...tahniah da dapat beby..comel sangat beby darwisy.. =D...

Nurul Husna said...

Alhamdulillah Gadis selamat...doakan husna cpt2 dpt baby lak yer Gadis... =)

cheQmOomOo said...

gulp..bab koyak tu seriau jeee dgr..

~ NANA ~ said...

alhamdulillah...pengalaman yg tak dpt dilupakan kn? :)

Wawa said...

same lah kte...sy dlu nurse pun ckp miss v rapuh n tanye suke makan tauhu ye...perit kan mse jahit tp layan kan aje lah sbb sakit beranak tu lg wowww~! hahaha~
anw, tahniah~!

:: Mrs.Eady :: said...

serammmm nyer bacaaaa.....ngeeee ~

MiSsJue said...

hoaaa! seram!! pepun congratzz! thanks for sharing so detail..ngee

fifi tiez said...

Congrats gadis!! :)

nurse dgn doktor kat situ baik tak?masa gadis masuk LR,ada bawa hp ke?mmg takleh caj hp kan...adoyai..tak bestnya

Hana Soffelia said...

Seronok baca pengalam bersalin, kadang2 entry bersalin sendiri, hana baca tiap kali boring. An amazing moment yg tak dapat dilupakan.

btw, comel darwish. Semoga darwish sihat sentiasa.

Shuhaida Subri said...

Mcm nak nangis la baca entry ni.. Huhuhuhu..

pipoq said...

penangan berjalan berabis tu yang jadi senang nak melahirkan tu kot..hehehe

adnil linda said...

owh2...tahniah...semoga darwisy membesar ngan chat...

nuraien said...

mahal x byr untuk HSA???
org kata bgus HSA..ada cakap HSI pun ok..kompius lah..hihi

mas saari said...

pengalaman bersalin ni mmg macam2.. sbb tu akak bila sakit bersalin mmg tak nak pegi hospital awal2 sbb tak suka kena seluk byk kali..he3

aTy _faRed~ said...

menggigil gak ar bace pengalaman awak ni..memuler rilek lagi biler bace awak ley jalan2 gi legoland bagai kan..lepas jer awak masuk LR tu..akak pulak nebes same..heheh..ape pon..tahniah dan alhamdulillah semua dah selamat...haaiihh..seriau pulak akak walaupon dah lame beranak tetibe teringat balik time sakit cntction tu..huhu...

orked violet said...

congratz..best nye da ade baby..nih yg makin excited nak kawen cpt, ps2 ade baby jugak! hehehe

saye foLLower br.

free, visit/foLLow La ye~
sya-orked.blogspot.com