Monday, April 22, 2013

Darwisy Demam..

Assalamualaikum..

Hai jiran-jiran Gadis..
sekarang ni kalau nak update blog bukan main susah kan...
siang nak menaip tak boleh..
kene layan Darwisy...
pastu bila siang bajet dalam kepala nak menaip malam..
pun susah jugak..
sbb nampak bantal je..
rase ngantok je dengan tibe-tibe...
huhuhu..

Jadi ni Gadis dapat update sekejap sementara Darwisy dok ngan Grandma nye..
Darwisy tiba-tiba demam..
musim kot..
sebab anak-anak jiran kebanyakkannye demam..
sampai masuk hospital..

Darwisy tak terkecuali utk kene jangkitan virus demam ni..
pakej plak tu..
selsema,batuk semua siap..

Hari Sabtu Jumaat demam Darwisy tahap pada Gadis dah panas je rase nyer..
ikut suhu 39c
wow..
boleh dikatakan sepatutnyer mane-mane parents pun akan risau kan..
huhuhu..
so Gadis dengan mak pegi klinik zalina..
pada mulanya Gadis nak terus bawak pegi hospital..
tapi mak Gadis cakap kiter pegi klinik dulu..

Then pegi klinik..
doktor tu cek punyer la cek..
rupenyer Darwisy ade semput..
yang pasti papanyer dulu memang ade semput yang melampau mase kecik..
huhuhu..
tapi doktor tak panggil semput pada kanak-kanak..
diorg panggil bronchitis..
tu permulaan bagi penyakit asma..
mula-mula kami mmg dah syak
sbb nafas darwisy berbunyi..
bila batuk berkahak,pastu bila tgh pegang dier terasa ade lendir yang banyak..

So Gadis kene ambil langkah berjaga-jaga dari segi pemakanan Darwisy..
walaupun selama ni Darwisy makan bukan makanan yang sejuk..
huhuhu..

So sekarang demam Darwisy dah kebah..
Alhamdullillah lega rasenye..
tapi selsema,batuk, pastu bunyi kahak dier masih ade..
tapi Darwisy sekarang semakin aktif..
hihihhi..

gambar masa demam..
abis kene lumur dengan asam jawa..
ikut petua kak aty..
huhuhu..
mula-mula surut demam nye..
skali tiba-tiba panas balik..
tu yg terus bawak pegi klinik..

Sekarang tinggal kahak je..
makan ubat cair kahak pun tak jalan jgk..
huhuhu..
makan ubat semput pun tak jln jugak.
huhuhu..
kalau tak elok jugak memang Gadis akan bawak Darwisy pegi hospital utk buang segala kahak..

k laa..
Gadis got to go..
nanti Gadis update lagi..
^_^


p/s : Doakan Darwisy cepat sihat ye..aminn..^_^

3 comments:

pipoq said...

bahaya kalau dibiarkan je..

anak kami kalau batuk berkahak camtu biasanya kami tiarapkan atas peha pehtu waktu dia batuk2 tu tepuk blakang dada dia ngan tangan yang ala2 nak mencekup gitu..alhamdulillah kaedah camni berkesan jugak untuk keluarkan kahak anak2..

kalau selsema tu, guna penyedut nostril je..kat farmasi pun ada jual..penting gak tu untuk simpanan sebab kalau bebudak kecik ni selsema tak reti nak hembus hingus tu..hehehe

PinKy MoMMa said...

alahai kesian darwisy..eh mcm panggil nama anak sendiri je hehehe..

doa byk2 ain..moga si ensem cepat baik..darwisy kan kuat ;)

Aty_Fared said...

Bawak gi spital amik darah terus.... demam on off mcm qaleef gak ar ritu..risau kaaannnnn....