Tuesday, April 30, 2013

First Time Darwisy Masuk Wad

Assalamualaikum...

Memang payah betul nak update entry..
maaf ye jiran-jiran..
bukan sengaja tak nak update..
tapi ada macam-macam kekangan yang terpaksa Gadis hadapi..
tu yang Gadis kekurangan masa nak update walaupun malam..

23.April 2013 hari tu Darwisy kene admit wad kat Hospital Sultanah Aminah (HSA)
Darwisy kene tahan wad sebab Gadis perasan macam ade kahak kat tekak dier..
sebab sebelum tu Gadis ada bawak Garwisy pegi klinik dan suspek ade bronchitis..
Ingat kan lepas makan ubat ok..
rupenyer tak ok jugak lagi..
batuk nye dahla..
kadang-kadang tak berhenti..
huhuhu..

Gadis memang kesian tengok Darwisy macam tu..
jadi Gadis cakap ngan mak n ayah nak pegi hospital terus..
senang kalau apa-apa hal..

Sampai hospital..
nurse cek suhu badan...
masuk bilik doktor..doktor suruh x-ray..
Darwisy dah menangis takut...
pastu bila dah buat x-ray, doktor suruh amik darah pulak...
part ni memang Gadis sedih sangat tengok Darwisy..
Gadis memang nak keluar air-mata tapi Gadis tahan je sebab Gadis kene kuat kalau tak Darwisy lagi sedih & nangis..
lagi plak time tu Darwisy tengok muka Gadis & tiba-tiba panggil mama mama mama...
sabar je la wahai hati time tu..
huhuhu...
sebak je rasenyer time tu...

barang-barang Darwisy Gadis pack kan dalam bag awal-awal sebelum pergi hospital..
senang..sebab takut kene admit wad..
sekali sampai hospital memang tepat jangkaan Gadis yang Darwsiy kene admit wad...
nasib baik barang Darwsiy semua Gadis dah siapkan..

Darwisy duduk wad Bunga Raya..
katil no 1..
sepanjang malam tu, Darwisy tido je..
tapi kejap-kejap bangun jugak sebab batuk..
tekak dier sakit agaknyer masa batuk..
huhuhu...
setiap 4 jam Darwisy kene sedut gas..
untuk cairkan kahak...
kata nurse la..
Gadis memang tak boleh tido sangat la..
Darwisy kejap-kejap tersedar...
mula-mula memang Gadis tido kat tepi katil je..
lama-lama sakit belakang...
terus naik katil tido sebelah Darwisy..
tapi tak boleh tido pun..
nak luruskan badan boleh la..
huhuhu...



gambar-gambar ni Darwisy baru masuk wad...
=(

Esoknya..
24 April 2013..Doktor round untuk cek patient...
sampai katil Darwisy...
Doktor cek x ray nyer..
dier cakap xde bronchitis..
cuma ade bakteria je..
maybe sebab Darwisy batuk dan berkahak..
nak kata Darwisy nafas laju pun tak..
yang paling best nyer masa doktor datang cek Darwisy,
Darwisy boleh lompat-lompat plak..
bukan main aktif lagi..
terus doktor cakap Dawisy dah boleh balik..
tak payah admit wad..
tapi sekiranya jadi semual kene dtg hospital semula..
huhuhu..
mintak-mintak lepas ni xdela Darwisy nak masuk wad lagi yer..

Tengah hari tu, husben sampai dari Pahang..
terus husben bayar bil & balik umah..
husben kononnyer sampai nak jaga Darwisy pulak..
skali kene balik dah..
hihihi..
bukan main suka lagi Darwisy nampak muka papa nye sampai kat hospital..
terus nak mintak dukung...
demam rindu papa nye kot..
huhuhu...

Tapi bila rumah demam Darwisy masih ada lagi..
on off je demam nyer..
menag Gadis tak pakaikan baju terus..
balutkan dengan tuala basah...
macam berkemban...
senang..
bagi Darwisy minum air badak...
Alhamdullillah badan Darwisy dah tak panas...

Sekarang ni yang tinggal cuma batuk je..
lagi bila time malam dan pagi..
menjadi-jadi batuknyer tu..
huhuhu..

sebab doktor dah cakap
batuk Darwisy memang boleh baik tapi makan masa skit untuk baik..
kene sabar skit ..


sekarang ni musim demam..
jadi Gadis nak pesan banyakkan minum air masak yer..
virus demam merebak berleluasa sekarang ni..


k laa..
kita jumpa next entry nanti yer..
^_^

p/s : semenjak Darwisy demam...Gadis , ayah, adik plak yang demam..cepat betul virus demam ni merebak...huhuhu... 

2 comments:

Budak Kampung said...

GET well soon dear..amik nebulizer yer kak?

leeza said...

kesiannye darwisy.. kecik2 dah kene dok hospital.. ambik darah sbb kuning pon ngeri tgk :( klu batok mmg lambat baikn, saba ye..