Friday, May 18, 2012

Boleh atau Tak Boleh Minum yer?

Assalamualaikum...

Selamat petang jenjiran...
^_^
Hari ni kondisi badan serba tak kene...
buat apa semuanya salah...
kalau baring tu pusing kiri salah,pusing kanan salah,telentang salah...
dah tak tau nak buat ape lagi dah ni...

Tapi kan..
tibe-tibe tgh duduk ni tekak Gadis teringin sangat nak minum air kelapa ngan isi nyer skali...
Masyaallah...rasa memang nak sangat ni...

sumber : google

Tapikan lagi...
orang tua-tua kata slagi belum sampai trimester ke3, x elok minum air kelapa...
takut keguguran...
orang tua-tua dah cakap..Gadis ikut je..
tapi masa Gadis 7 minggu hamil Gadis teringin juga nak minum air kelapa..
nasib baik ade pokok n buahnyer skali kat dpan umah mak n ayah kat JB...
tapi tu la Gadis masih takut nak minum n Gadis cuma makan isi kelapa jek...

Gadis pun serba salah nak minum ke tak ni..
tapi memang dah terasa kat tekak ni..
huhuhu...
sumber : google

huhuhuhu...
;-(

k la..
see u olls next entry..

p/s : agak-agak dah boleh minum ke tak yer air kelapa ni?

28 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

boleh je kot minum
tp jgn byk2lah
wat2 rs je....

aTy _faRed~ said...

aty dulu pon tak berani nak minum..tahan jer ar..tapi lagi 3 minggu nak beranak dolu minum gak arhilangkan teringin..2 kali gak ar..:) alhamdulillah tak de ape2..sekarng ngah pantang..czer-orang kate tak ley minum selama setahun..!!!

Haisa said...

xsure plak boleh ke x???mlm td ade gak kwn husband ckp,nk anak kulit cntik minum air kelapa...tp sy still xberani..tggu blk kg la,boleh ty parents boleh ke x....;p

as ♥ Leenda said...

saya tak tau kalau org lain macam mana..
tapi bagi saya, saya minum air kelapa ni dr awal pregnant smpai lah dh nak dekat bersalin..rasenya seminggu sekali minum air kelapa ni kot..alhamdulillah ok jer..selamat semua..:)

kalau awak was², minum sikit jelah dulu..:)

fifitiez said...

hai gadis.masa i mula2 pregnant,mak i cakap minumlah air kelapa.konon sebab nak baby bersih nanti.jadi i minumlah sebiji.then bila jumpa doc,doc ckp tak boleh minum sebab air kelapa ni fungsi dia mcm membersih dalaman kita so risaulah kalau apa2 jd kat baby.masa dia ckp, i & suami dah cuak tak tahu nak cakap apa sebab i dah minum air kelapa.

tapi bila dah masuk 4-5 bulan ni, i bantai jer minum air kelapa.lagi2 bila esoknya i kena pegi check up.takut kencing kotor kan..

apa pun, i rasa takde masalah sangatlah minum air kelapa ni.asal tak berlebihan jer. :)

Pink Lavender said...

haii..
org preggy xblh minum air klp eh?
bl lah makneng nak merasa preggy kan..sob2..

jom follow blog makneng

Shakina Farhan said...

rasanye kl minum sket xd pape kot..buat legakan tekak tu..kina minum je..tp xtau la lain badan lain kan..

maszull said...

assalamualaikum along...kalau dah takut2 jgn minum nanti kalau apa2 susah je...:)

Syima Syaz said...

minum sikit boleh je takde masalah... i start minum byk lepas 5months.b4 tu selalu lalu gerai jual air tebu, air kepala..nak beli tp husband tk bagi...=(

Lea Isnawi said...

err taktahu nak ckp

tahan jela dulu kak

Zakia said...

air kelapa sedap minum waktu cuaca panas..fuhh

leeza said...

gadis mak kite ckp boleh je minum air kelape mude, elok utk baby.. die bg kulit bersih and ape ntah.. br sabtu td minum ;p hihi~

Munnafendy said...

kalau nanas tu sy tahu la...air kelapa tak pasti...blum ckup ilmu lg ni..haha

eidA said...

dulu, masa 1st trimester sy confius gak..pastu tanya mak kawan..dia kata kelapa la baik..boleh hilangkan pening2..skrg, sy 24mgu, hr2 mnm..alhamdulillah, baby ok..cuaca yg panas, sgt syiok mnm kelapa..so, xtau la boleh xboleh, atas badan kot..tp, lepas beranak, confirm xleh mnm..hee

mynameismy said...

minum seteguk jadilah...:)

Mai mase 4 minggu TERminum air kelapa. mase tu tatao y kelapa ni tajam mase awl2 preggy. pastu dah ta xbrani minum dah hehe

ejulz said...

kadang2 elok gak dgr pndapat org yg berpengalaman.. :) smoga dipermudahkan sgala urusan..

Gadis said...

@ejulz

Insyaallah...aminnn...=)

Gadis said...

@mynameismy

tu la My..
ingat nak minum seteguk pun jadila..
janji dapat hilang rase kempunan..

owhh ye ke..
Gadis pun memule teringin nak minum..
tapi mak x bagi...makan isi kelapa jek...=)

Gadis said...

@eidA

wahhh..
hari2 minum yer...
bestnyer...
maybe ikut kondisi badan ibu tu jugak rase nyer...
mane yang kuat boleh la minum kan...
^_^

Gadis said...

@Munnafendy

nanas tu mmg x boleh makan..
xper..boleh tambahkan ilmu yer lepas ni...=)

Gadis said...

@leeza

tu la..
mmg cadang nak minum pun ni..
dah meleleh air liur ni..
hihihi...
nyummy..

Gadis said...

@Zakia

tau x per kan..
mmg sedap...nyumnyum...=)

Gadis said...

@Lea Isnawi

pikir pun mcm tu jugak lea..
akak igt nak buat rase2 tekak je ni...hihih

Gadis said...

@Syima Syaz

yela..
ader yg kata dah nak beranak lagi bagus minum kan...
tapi stakat nak lega kempunan ni rasenyer ok kot..hihihi...

Gadis said...

@maszull

waalaikumussalam...
tapi mmg dah terase dh ni nak minum...huhuhu

Gadis said...

@Shakina Farhan

tu la kina..
lain badan lain ragam nyer...
risau tu ader jugak..
tapi Insyaallah nak minum skit jugak nnti...=)

Gadis said...

@Pink Lavender

orang tua2 kata la mmg x leh minum..takut keguguran...

Insyaallah ader rezeki untuk kamoo nnti...=)

Gadis said...

@fifitiez

fikir2 pun mcm tu jugak kan..
jgn terlebih sudah bile minum aor kelapa tu...=)