Wednesday, May 16, 2012

Fresh Orange Buatan Sendiri...

Assalamualaikum...

Selamat petang wahai jiran-jiran Gadis...
petang-petang mcm ni ada je idea nak di buat nyer...
hihihih..

Gadis teringin nak minum fresh orange..
kalau beli kat luar mmg minum skali teguk jek...
pastu dah habis...
nak lagi kene bayo la kan..
kihkihkih...

Nasib baik husben ade belikan buah dlm fridge...
apa lagi kan..
keje Gadis bermula la...
^_^

 1st mmg la kene ader oren nyer...
kalau takde maknenye mmg Gadis x buat...
hihihi

 memandangkan Gadis xde mesin untuk air buah tu..
jadi gune tradisional jek..
janji dapat minum kan...
kupas dulu kulitnyer yer...
^_^

 tambah air masak skit dalam blender
pastu boleh blend...
zzeettttttt.......

 pastu tapis dulu tau...
baru dapat airnyer...
slagi masih pekat seratnyer slagi tu boleh blender lagi tapi tambah air masak skit yer..
sampai serat nyer jernih...
^_^

pastu dah siap...
1 jag blkg tu jugak Gadis dapat buat...
nyummy...
yang pasti mmg masam...n jangan lupe tambah gula tau untuk manis...
pastu letak ais...
mmg best la..
puas dapat minum banyak dari biasa...
^_^

ok la..
see u olss next entry yer...
^_^

p/s : semakin besar perut semakin x larat nak berjalan...Alhamdullillah kaki x bengkak lagi tapi x tau la lepas2 ni kan....^_^

17 comments:

Cikpuan rara said...

wahhh buat sendiri eh.

Lea Isnawi said...

blend dgn ais lagi masyok kot!

~ NANA ~ said...

sedapnya tengok!

nur said...

aish sedapnye kalo dpt minum orange juice petang2 ni (-.-)"

maszull said...

assalamualaikum along....wah sedapnya air fresh oren tu dap...dap nyer...:)

Shakina Farhan said...

ni baru betul2 fresh kan..dgn air tgn sendiri..doc ckp normally kaki start bengkak masuk third tri..:)

leeza said...

amboooii~ rajinnye mak yong ni ;p nak segelas! hihi~

mynameismy said...

dapnye.

tau tak. kt rumah My kan ade tau blender khas untuk buah. dpt hadiah kawen hrtu. tp tak pernah gune lg. tekak hari2 nak jus tp buat sendiri malas.. :)

bydwy My dah scan baby hrtu. sebak je tengok... walaupun kecik nampak die gerak2... terubat sket...:)

Gadis said...

@mynameismy

owhh ye ke..
yela My..time2 mcm tu mmg rase malas nak buat..
mcm Gadis dulu..hihihi..

wahh ye ker..
seronok kan bila dah dapat tengok..
rase kurang skit mual2 bile tengok..^_^

Gadis said...

@leeza

hihihi...
ader time je ni rajin..

boleh je..
meh datang umah...hihihi

Gadis said...

@Shakina Farhan

mmg fresh sangat2..
sedap tekak..

wahh ye ke kina..
risau gak kalau kaki bengkak ni..
nak berjalan yang payah..
nak kene cari kasut baru...hihih

Gadis said...

@maszull

waalaikumussalam...
mmg sedap pun mak..
sejuk2 lagi best...hihihi

Gadis said...

@nur

mmg sedap...
jom minum skali...hihihi

Gadis said...

@~ NANA ~

mmg sedap nana..hihihi

Gadis said...

@Lea Isnawi

mmg pun lea...
dah jadi ice blended dah tu..hihih

Gadis said...

@Cikpuan rara

iyer dear...
buat sendiri..
teringin...hihihi

Anonymous said...

Naper pahit rassnyer kulit kupas smpai putih...tmbh air gula lg...