Thursday, May 17, 2012

Panduan Menamakan Bayi...

Assalamualaikum...

Selamat tengah hari jenjiran semua..
dah macam cikgu masuk kelas plak..
hihihih....

Dua tiga hari ni badan Gadis macam rase tak best jek ni..
bile makan je mesti nak keluar balik mcm 1st trimester hari tu...
maybe effect ubat inject kancing gigi kot...
Gadis pun x sure sangat..
badan makin x larat bila dah asyik muntah2 jek...
huhuhu..

xperla..
hari ni Gadis nak share sesuatu...
``Panduan Menamakan Bayi...``
Gadis amik pun dari sumber Diari Hamil yang Gadis beli mase awal-awal pregnant hari tu..
mmg bagus buku ni.
banyak info yang kiter leh dapat..
tapi kalau nak lagi lebih boleh google saje..
hihihi


Buku nama-nama terindah ni pun Gadis beli masa awal pregnant hari tu...
awal nyer beli time tu...
tapi dh sebab eksited...rembat jek..
hihihi

TIP-TIP MENENTUKAN NAMA BAYI ANDA

  1. Mempunyai makna yang baik dan realistik
  2. Jauhi menggunakan nama-nama yang khusus untuk Allah melainkan di tambah ``Abdul`` (hamba) sebelumnya
  3. Elakkan menamakan bayi anda dengan nama kuniyah (gelaran Nabi Muhammad SAW iaitu Aba Kasim). Bagaimanapun terdapat khilaf yang mengatakan tidak boleh sekiranya dipakai serentak dengan nama Nabi atau Muhammad. Apa pun sebaik-baiknya elakkanlah.
  4. Jangan namakan anak anda dengan nama-nama yanga dipakai oleh orang yang zalim dan orang yang tidak percaya kepada Allah.
  5. Jauhi menamakan bayi anda sebagai hamba kepada selain daripada Allah seperti Abdul Uzza (nama berhala)
  6. Jauhi juga nama yang dikombinasi seperyi nama gabungan nama ibi dan ayah jika ia membawa makna yang tidak elok.
  7. Jauhi nama-nama Malaikat dan nama-nama surah Al-Quran
  8. Nama-nama yang disarankan ialah nama-nama bersifat ubudiyyah seperti Abdullah, Abdul Rahman dan seumpamanya.
  9. Pilihla nama yang indah didengari sewaktu diucapkan dan serasi
  10. Pilih nama yang unik tetapi elok asalkan ia tetap indah didengar,serasi dan mudah diucapkan. Unik tidak bererti nama itu berbunyi aneh atau sukar diucapkan.
  11. Pertimbangkan untuk memilih nama yang menunjukkan jenis jantina yang jelas.



*Sebaiknya, janganlah memberitahu dahulu keputusan nama yang akan anda berikan kepada sesiapa pun sehingga kelahiran si kecil anda. Dan jangan pula membiarkan sesiapa pun memaksa anda untuk memberikan nama yang anda tidak suka. Setiap nama itu adalah Doa.



k la..
see u ollss next entry..
^_^

p/s : Bak kata member blogger (ekin)...spare nama untuk jantina lelaki dan prempuan..nnti senang..^_^

14 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

penat pikir nama anak nie
huhuhuu

S.n.Fariza said...

:) TERIMA kaih info di atas

ctmah said...

yeah betol!pilih nama yg indah maksudnya, senang disebut :)
btw dh follow ur blog..nice to know u :)

leeza said...

and jangan pilih nama panjang-panjang, last2 panggil boboy je.. sangat sedeh, terus xjadi doa :( insyAllah akan pilih nama yang terbaik :)

Cikpuan rara said...

rara pon dh siap2 pilih nama yg pekenan siap dgn maksud skali.hehe

aTy _faRed~ said...

aty mase hujung nak beranak tu..nyaris2 nak tukar nama baby..huhu..tapi tak jadi..yeah..paling penting menamakan baby ngan nama yang memberi maksud yang baik..:)

Ida Firdausi said...

eeee.. beshyerr.. bila pulak time ida nak pilih nama anak ni.. sob.. sob..

Gadis said...

@Ida Firdausi

sabar yer...
Insyaallah hari tu pasti akan tiba...=)

Gadis said...

@aTy _faRed~

owhhh ye ke aty...
hihihi...
sbb aty dah biase panggil nama bile baby dlm perut..tu yang jadi lain..hihih...

tu la kan..
janji ada maksud yang baik..
Insyaallah..amin...

Gadis said...

@Cikpuan rara

wahhh...
bestnyer dh siap skali dah..hihihi

Gadis said...

@leeza

husben pun x nak pilih nama yang panjang2 pun..
nnti ssh n berat plak..huhuh

Gadis said...

@ctmah

thnaks yer...=)

Gadis said...

@S.n.Fariza

sama-sama...=)

Gadis said...

@e k i n ♥ y u s r i

tau x per..
mmg letih pikir dan mencari..hihihi