Thursday, October 4, 2012

Nama Anak Panjang-panjang Salah Ke?

Assalamualaikum...

Selamat pagi wahai jenjiran Gadis sekalian..
semenjak ada anak ni susah betul nak update entry..
kadang-kadang mood nak update tu datang sekali anak ku yang bertuah ni ada je ragam nyer..
tak pela anak punyer pasal kan..anak di dahulukan..

draft bukan main banyak..tapi asyik dapat taip separuh je..
hihihi..

tajuk entry je dah macam-macam persoalan kat kepala ni..
bukannya apa..
ada sesetengah orang teramat buzy body mengenai nama yang kiter bagi untuk anak kiter..
kadang-kadang banyak komen nyer...
sabar je la wahai hati..
salah ke nama anak panjang-panjang...??
rasanyer terpulang pada ibu bapa masing-masing kot...
hahahah..

kalau ikut petua orang dulu-dulu tak boleh nama anak panjang-panjang..nnti berat anak nak bawak nama tu..
ada yang cakap kalau nama panjang-panjang ni nanti anak susah nak membesar sbb nama anak dah panjang..
ada plak yang cakap bila anak nak sekolah nanti anak susah nak tulis nama dier sendiri untuk kali pertama sbb panjang sangat...
ada lagi yang cakap nanti bila masuk darjah 1 lebih 10 borang yang cikgu nak tulis nama anak kiter..lagi plak kalau nama anak panjang...lenguh kot cikgu nak tulis..hihih..

pada Gadis nama yang kiter bagi untuk anak kiter tu 1 doa..
setiap maksud nyer Insyaallah semuanya baik-baik...
tak kan la kiter sebagai ibu bapa nak bagi nama yang tak elok untuk anak kiter kan...
pastu terpulang pada ibu bapa yang nak membentuk anak masing-masing...
^_^

pernah ada sorang hamba Allah ni tanya Gadis nama anak Gadis..
Gadis pun bagitau la Muhammad Darwisy Zulkarnain...
sekali hamba Allah tu cakap panjang nyer nama..dier pun cakap itu ini la kat Gadis..
siap bagi nasihat..Gadis pun terima la segala nasihat nyer yang amat mem`bina` tu kan..
skali bila Gadis tanya nama anak hamba Allah tu apa..
dier pun bagitau bla bla bla..(Gadis pun tak ingat nama anaknyer tu tapi sama panjang mcm anak Gadis)
Tuhan je yang tau waktu tu..nak bebel kat orang tapi nama anak sendiri pun panjang jugak..
sabar je la wahai hati..
^_^

Yang pasti terpulang la pada masing-masing..
yang penting sebelum nak cakap orang tengok diri kiter sendiri betul ke tak...
jangan pandai nak nasihat orang tapi last-last rupenyer dier yang buat..
adodoi..~~~

rasa tenang je bila tengok ucuk acam mama ni tido...=)
gerammmm...

k laaa..
see u olss next entry..
^_^


p/s : tinggal 11 hari lagi nak habis pantang...mak & ayah cakap lagi nak habis pantang lagi kene jaga..
^__^

13 comments:

adnil linda said...

hehehe...lg nk abes pntg..lg sume di sapu...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

setiap ibu bapa mesti mahukan yg terbaik utk anak2 diorang kan. budak2 sekarang nama semua panjang2, masalah2 berat, membesar tu semua kuasa Allah swt. janji panggil penuh, bukan singkatan :) barulah dapat maksudnya

Nurmujahidah Ismail said...

terpulang la kat ibu bapa,, kalau panjang pun takkanla sampai habis dakwat sebatang kot,,, muja pun suka nama panjang2 sikit,,, kontot sangat pun tak comel gak,, hehe

fifi tiez said...

Kalau nma pendek pun org tegur jugak ckp kita kedekut nak bg nama kat anak..haha..biarla mulut org..

S.n.Fariza said...

org akan asyik ckp je. mmg panas telinga. mana yg baik ikut je ok. janji nama anak kita maksud yg baik. tp x suka juga ada nama anak pjg tp panggil hujung2 je. tp fariza lebih suka panggil nama penuh walaupun pjg :))

yati hashim said...

nama ank saya pun panjang.. tpi ada nma yg lebih panjang kot.. x salah la.. asal maksudnya baik.

ps: sy lg 12 hari nk habih pntang..

mynameismy said...

kan kannn... anak kite sukati kite lank letak name pe hehe.

My n hasben smpai la ni tatao nk letak anak nama apa nnti. smpai gado2 ckp nama yg masing2 bagi xsedap hehe.

Siti Nursyamimi said...

xkisahlah kan nama panjang ke pendek ke asalkan maksud nya baik..ye dak?
best nye dh nak hbs pantang..mimi tggl sebulan lg..dugaannnn..hehe

Lea Isnawi said...

wahhhh dh dpt baby dh
punya la lama x singgah sini
ketinggalan betul

btw, selamat menjadi ibu =)

aTy _faRed~ said...

akak pernah jumpe name anak orang tu ade 5..!!!5 patah ar kirenyer..macam 5 orang tu...sumpah akak tak hengat..orang tu jiran katil adik akak mase beranak ritu...huhu..dasat..

ainulaqma said...

singgah sini~ sapa2 nak kurus jom jenguk sini -5kg semingu!!! Nak jana pendapatan berbaloi2 pon boleh :)

http://sweetybeautyblogshop.blogspot.com/p/alphalipid-sd2.html

Anees :) said...

comel nye anak akak..nama pon sedap..ala x kira nama pnjang atau pndek jnji ada maksd..nma sye pon panjang juga..

akmalandwirahitamku said...

normal lah tu but as LONG as meaning ok n we call his full name, insyaallah barakah