Tuesday, May 15, 2012

Petua Orang Lama : Wanita Hamil Dilarang....

Assalamualaikum...

Selamat pagi wahai jiran-jiran Gadis...
^_^

pagi-pagi sebelum pegi cek up kat KK sempat lagi update sekejap pasal pantang larang wanita hamil...
Gadis percaya pantang larang orang lama-lama ni..tapi mane yang baik atau logik Gadis ikut..
maybe sbb diorg dulu-dulu dah pernah alami semua ni..
tapi setiap yang terjadi tu semua kuasa Allah s.w.t

Pantang Larang Orang Melayu Tradisional merupakan kepercayaan masyarakat Melayu zaman lampau berkaitan dengan adat dan budaya warisan nenek moyang. Kebanyakan adalah bertujuan untuk mendidik masyarakat agar mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan. Apa yang disebut bukan untuk dipercayai tetapi untuk dihayati mesej yang tersembunyi di sebalik pantang larang yang telah diperturunkan secara lisan sejak zaman berzaman.



1. Dilarang mencaci atau menceritakan kecacatan, dikhuatiri anak yang bakal lahir juga akan cacat.

2. Dilarang memukul, mendera atau mencederakan mana-mana binatang, dikhuatiri anak yang bakal lahir mengalami kecacatan.

3. Dilarang memaku, memahat, mengail atau menyembelih binatang, dikhuatiri anak yang bakal lahit bibir terbelah atau mengalami kecacatan.

4. Dilarang bergaduh dengan ibu mertua, dikhuatiri mengalami kesulitan ketika melahirkan anak.

5. Dilarang makan sotong, dikhuatiri menghadapi masalah ketika bersalin. Anak mungkin tercerut tali pusatnya.

6. Dilarang mencerca atau melihat sesuatu yang ganjil, dikhuatiri akan kenan.

7. Dilarang minum air tebu atau kelapa di awal kehamilan, dikhuatiri anak akan gugur.

8. Dilarang melihat gerhana, dikhuatiri anak mendapat tompok hitam atau bermata juling.

9. Dilarang melangkah kucing yang sedang tidur, dikhuatiri mata anak tertutup seperti kucing yang sedang tidur.

10. Dilarang menyusup di bawah penyidai, nanti anak akan terencat.

11. Dilarang makan makanan yang berakar seperti pegaga, nanti terlekat uri.

12. Dilarang tidur waktu tengahari, nanti kepala anak akan menjadi besar.

credit to : iedamimi

Sepanjang pregnant ni, mmg macam-macam kene jaga..
cakap kene jaga, perlakuan kene jaga dan macam-macam lagi la...
Tapi yang bab tido tengah hari tu, mase awal-awal 2nd trimester hari tu kerap jugak Gadis tido tgh hari...
mak gadis slalu marah sbb asyik tido jek..
tapi tak pernah tanyer plak sbb ape tak boleh..
sbb kalau mengantok tu mmg rase ngantok tersangat2...
dah x boleh nak buat apa-apa dah...
huhuhu...
bila dah tau info ni...Gadis akan cuba tak tido tengah hari...
Insyaallah semuanya baik-baik je bila baby lahir nnti..
aminnnn...
^_^

Pastu semenjak pregnant ni Gadis kerap tersentuh kalau tengok binatang-binatang atau apa-apa yang menyedihkan..air mata tu laju je turun...sedangkan sebelum ni Gadis adalah seorang yang susah keluar air mata...mak Gadis kata keras hati...huhuhu..
bukan x nak nangis tapi ntah la..x leh nak turun air mata tu..
ada hikmah nye bila pregnant ni..
daripada ssh nak keluar air mata terus jadi senang keluar air mata...
huhuhu...

ok la..
see u olls next entry yer...
^_^

p/s : mintak-mintak wat cek up semuanyer ok..^_^ aminnn

10 comments:

Asz Miza said...

Masa 1st pregnant dlu tengah bulan puasa, selalu minum air tebu. Memang takde rezeki, miscarriage jugak tapi doc cakap mmg bby tak develop dr awal bukan sebab air tebu. :D

MrS dOdOt_ShyG said...

amin.. jge dri dn beby bebaik yer gadis.. doakan utk rinie preggy cpt yer.. srnk ble bce entry m2b yg dh preggy.. tp rinie lum ade rezki lg.. doakan yer.. :))

leeza said...

same lah kite.. b4 ni susah nak nagis tp mase prgnant ni air mate jadi murah sgt, cepat sgt hati ni tersentuh.. naluri seorang ibu sudah menjelma ;p hihi~ take care gadis!

aneem said...

allah telah menurunkan hidayah kepada gadis lah 2

Lea Isnawi said...

oo sotong pun xleh makan eh

maszull said...

assalamualaikum along...wah cucu grandmama pi klinik yer..dah balik dr klinik nanti bagi tahu grandmama tau apa yang doktor cakap pada baby...:)

mizzura said...

oh tang binatang semua tu dah biasa dengar...oh tebu pun tak boleh eh..(eh macam lah pregi plak) huhu..thanks info :-)

ieda said...

mana yg baik kita ikut dik
tapi dlm ngandung memang kena jaga sgt2 sbb dah dari dulu lagi .. dlm mengandung adalah moment yg manis dan x leh dibuat main2 .. ;)
insyaallah berdoa agar selalu selamat sehingga ke kelahiran ;)

http://me-itu-aku.blogspot.com said...

ni lagi satu pantang larang paling penting ,jgn asyik nak menjawab ,melawan cakap suami wpun dgn niat bergurau ..kalau buat gak komfom berejam duduk lam labour room (susah nak beranak)(berdasarkan pengalaman kak long ha...ha...ha...)

mynameismy said...

amboi panjangnye pantang larang. org kate cume pantang larang org dulu2 tp ada baiknye kalau ikut selagi tak langgar hukum2 Islam kan..:)